
- Nom: SL-CV 122 Senda dels nevaters
- Municipi: Salem
- Distància: 11,11 km
- Durada: 3h 15 '
- Desnivell acumulat: 475 m
- Altitud mínima: 353 m
- Altitud màxima: 765 m
Vídeo : Senda nevaters
Vídeo : Història de neveres i nevaters

- ACCÉS A L'INICI DE LA RUTA:
- DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:
Comencem la ruta a l'entrada de Salem, davant del bar l'Era, on hi ha places d'aparcament. Ens dirigim cap al sud fins a una petita plaça, on seguirem pel carrer Sant Miquel fins arribar a la part posterior de l'església parroquial de Sant Miquel, un dels principals edificis de la localitat. Seguim pel carrer de baixada per darrere de l'església i, en arribar a l'altura del barranc, veiem a uns metres a la nostra esquerra, al costat de la carretera CV-614, el panell informatiu de la ruta al qual ens acostarem per llegir. El sender segueix al costat del barranc, aigües amunt, i en pocs minuts arribem una petita zona d'esbarjo al costat del safareig i la seva font, que gaudeixen d'un bon estat. Poc més endavant trobem una bifurcació on prenem el camí de l'esquerra que creua el barranquet i ens apropa a un carrer asfaltat que passa pel costat de l'embotelladora Font Salem.
Al costat de la fàbrica pujar fins a aconseguir la carretera CV-705, on girem cap a la dreta un centenar de metres fins a trobar un nou desviament a l'esquerra, per un camí al costat de camps d'oliveres i alguns garrofers. El camí adquireix certa pendent per la qual cosa el seu traçat es converteix en una ziga-zaga fins que més amunt, i ja amb un ferm de terra, se suavitza, oferint-nos vistes del encaixat barranc de les Coves. Per aquest camí, sense pèrdua, s'arriba a la font de la Barcella, un magnífic exemple de captació d'aigua horitzontal a través d'una galeria o mina voltada d'origen musulmà.
El camí finalitza a la font però es continua per un sender que transcorre per camps abandonats d'oliveres en els quals els petits pins van guanyant terreny, en el vessant esquerre del barranc. La senda aprofita els ribassos d'aquests camps per anar guanyant cota, fins a aconseguir la caseta del Sastre. Es tracta d'un lloc ideal per fer una parada i contemplar un habitatge a la muntanya que va estar habitada mentre les activitats agrícoles i forestals eren la font principal de l'economia. La ubicació de la casa també és excepcional ja que ens brinda la possibilitat de contemplar la Serra del Benicadell amb els seus 1.104 metres que arriba al punt més alt.
Des de la casa continuem ascendint fins a arribar al camí del Corral de Poldo on girarem cap a l'esquerra. Després de caminar uns 650 metres trobarem una bifurcació. Seguirem per la dreta, cap a la nevera del Paller. Per aquesta lleugera pujada, abans d'arribar a la nevera, podrem contemplar a la nostra esquerra l'embassament de Beniarrés, ja que caminem pel límit entre les províncies de València i Alacant. En pocs minuts arribem a aquesta impressionant construcció circular de 1.140 m3 de capacitat (11 metres de diàmetre i 12 de profunditat) que encara conserva visible i identificable moltes parts de la seva estructura. Envoltant la nevera trobem, en la part més occidental, un altre cartell informatiu sobre la Serra del Benicadell i el seu entorn, ja que aquest punt es converteix en un excel·lent mirador de la Foia de Salem i tot el relleu que l'envolta.
Retornem a la bifurcació anterior i seguim pel camí, cap a la nevera de la Barcella o del Castellet. Caminem cap a un turó amb una forma peculiar, un turó cònic coronat per una petita plataforma rocosa calcària on es troben les restes del Castellet de la Barcella, un petit castell d'origen andalusí (segles XII-XIII) amb una finalitat de vigilància. Anem envoltant aquest turó anomenat la mola del Castellet o la Barcella, fins a trobar el desviament del camí, a la dreta, cap a a un parell de pins on trobarem la nevera del Castellet. En aquesta ocasió, l'espessa vegetació que ha crescut al seu interior i al voltant de la construcció no arriba a mostrar-nos amb claredat les parets de la nevera, però si ens podem fer una idea de les dimensions.