Senda dels nevaters
DADES TÈCNIQUES:
 
  • Nom: SL-CV 122 Senda dels nevaters
  • Municipi: Salem
  • Distància: 11,11 km
  • Durada: 3h 15 '
  • Desnivell acumulat: 475 m
  • Altitud mínima: 353 m
  • Altitud màxima: 765 m

 

Vídeo :  Senda nevaters

Vídeo : Història de neveres i nevaters 

 
 
                          
 
  • ACCÉS A L'INICI DE LA RUTA:
Per arribar a Salem, sortir de València cap al sud per la V-31. Continuem per la A-7 direcció Alacant / Albacete durant uns 43 quilòmetres i prenem la sortida 640 cap a la CV-40 Ontinyent / Alcoi i la CV-60 Gandia. En passar el túnel de l'Olleria ens desviem per la sortida 11 cap a la CV-60, ia la rotonda prenem la quarta sortida direcció Gandia. Deixem la CV-60 pel desviament cap a la CV-619 i CV-615. A la primera rotonda seguim per la CV-615 ia la segona prenem la CV-614 fins Salem passant per diverses rotondes més. Vam aparcar a l'entrada del poble, davant el bar l'Era.
 
  • DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:

Salem és un petit municipi de la Vall d'Albaida que té 441 habitants. El terme, de poc més de 8 km2, presenta una orografia peculiar. Es tracta d'una foia, envoltada de muntanyes, oberta cap al nord. De les serres que envolten el municipi, i que fan de límit administratiu, descendeixen nombrosos barrancs (de l'Arcada, de Salem, de la Font, de les Coves, ...) que es va unint a la part més baixa i surten del terme de Salem cap al nord en una sola artèria hidrogràfica, al barranc de Castellar que passa enganxat a orient del nucli urbà de Ràfol de Salem.

 

La senda dels nevaters transcorre per la part Est del municipi, al costat del barranc de les Coves, fins a arribar al límit administratiu amb els municipis alacantins de Beniarrés i l'Orxa, on es troben els pous de neu que es visiten a la ruta. Es tracta d'una ruta amb una temàtica històrica i cultural que ens ofereix la possibilitat de conèixer un exemple d'una activitat econòmica no funcional en els nostres dies. El comerç de la neu va ser una activitat que es va desenvolupar principalment entre els segles XVII i XIX, i que va emprar a moltes persones de les zones muntanyoses, en els temps que la producció del gel (per a la conservació d'aliments o la producció de gelats) es realitzava per l'acumulació i premsat de la neu.

 

 

Comencem la ruta a l'entrada de Salem, davant del bar l'Era, on hi ha places d'aparcament. Ens dirigim cap al sud fins a una petita plaça, on seguirem pel carrer Sant Miquel fins arribar a la part posterior de l'església parroquial de Sant Miquel, un dels principals edificis de la localitat. Seguim pel carrer de baixada per darrere de l'església i, en arribar a l'altura del barranc, veiem a uns metres a la nostra esquerra, al costat de la carretera CV-614, el panell informatiu de la ruta al qual ens acostarem per llegir. El sender segueix al costat del barranc, aigües amunt, i en pocs minuts arribem una petita zona d'esbarjo al costat del safareig i la seva font, que gaudeixen d'un bon estat. Poc més endavant trobem una bifurcació on prenem el camí de l'esquerra que creua el barranquet i ens apropa a un carrer asfaltat que passa pel costat de l'embotelladora Font Salem.

 

Al costat de la fàbrica pujar fins a aconseguir la carretera CV-705, on girem cap a la dreta un centenar de metres fins a trobar un nou desviament a l'esquerra, per un camí al costat de camps d'oliveres i alguns garrofers. El camí adquireix certa pendent per la qual cosa el seu traçat es converteix en una ziga-zaga fins que més amunt, i ja amb un ferm de terra, se suavitza, oferint-nos vistes del encaixat barranc de les Coves. Per aquest camí, sense pèrdua, s'arriba a la font de la Barcella, un magnífic exemple de captació d'aigua horitzontal a través d'una galeria o mina voltada d'origen musulmà.

 

 

 

El camí finalitza a la font però es continua per un sender que transcorre per camps abandonats d'oliveres en els quals els petits pins van guanyant terreny, en el vessant esquerre del barranc. La senda aprofita els ribassos d'aquests camps per anar guanyant cota, fins a aconseguir la caseta del Sastre. Es tracta d'un lloc ideal per fer una parada i contemplar un habitatge a la muntanya que va estar habitada mentre les activitats agrícoles i forestals eren la font principal de l'economia. La ubicació de la casa també és excepcional ja que ens brinda la possibilitat de contemplar la Serra del Benicadell amb els seus 1.104 metres que arriba al punt més alt.

 

 

Des de la casa continuem ascendint fins a arribar al camí del Corral de Poldo on girarem cap a l'esquerra. Després de caminar uns 650 metres trobarem una bifurcació. Seguirem per la dreta, cap a la nevera del Paller. Per aquesta lleugera pujada, abans d'arribar a la nevera, podrem contemplar a la nostra esquerra l'embassament de Beniarrés, ja que caminem pel límit entre les províncies de València i Alacant. En pocs minuts arribem a aquesta impressionant construcció circular de 1.140 m3 de capacitat (11 metres de diàmetre i 12 de profunditat) que encara conserva visible i identificable moltes parts de la seva estructura. Envoltant la nevera trobem, en la part més occidental, un altre cartell informatiu sobre la Serra del Benicadell i el seu entorn, ja que aquest punt es converteix en un excel·lent mirador de la Foia de Salem i tot el relleu que l'envolta.

 

 

Retornem a la bifurcació anterior i seguim pel camí, cap a la nevera de la Barcella o del Castellet. Caminem cap a un turó amb una forma peculiar, un turó cònic coronat per una petita plataforma rocosa calcària on es troben les restes del Castellet de la Barcella, un petit castell d'origen andalusí (segles XII-XIII) amb una finalitat de vigilància. Anem envoltant aquest turó anomenat la mola del Castellet o la Barcella, fins a trobar el desviament del camí, a la dreta, cap a a un parell de pins on trobarem la nevera del Castellet. En aquesta ocasió, l'espessa vegetació que ha crescut al seu interior i al voltant de la construcció no arriba a mostrar-nos amb claredat les parets de la nevera, però si ens podem fer una idea de les dimensions.

 

 

 

Arribats a aquest punt només ens queda desfer el camí pel qual vam venir fins a arribar als cotxes ja que es tracta d'una ruta lineal, encara que de retorn podrem contemplar de cara, pel camí, la Serra del Benicadell.

 

 

 

Turismo

Descripción del término "Turismo"